Sponsrade länkar:

Ägg Och Kolesterol, Hur Höga Värden Vågar Man Ha?

Be Sociable, Share!

  Ägg och kolesterol

   

  Högt kolesterol är en riskfaktor för hjärtsjukdom.
  Är man rädd för höga kolesterolvärden, brukar ofta ägg pekas ut som en av boven i kolesteroldramat. Det gäller då särskilt äggulan. Gulan har en hög halt av kolesterol, medan äggvitan fört och främst innehåller proteiner.
  Man kan mäta kolesterolet i blodet hos husläkaren. Ett ägg om dagen brukar inte vara några problem att äta, oavsett vilka värden man har. man kan också äta bara vitan av ägget, såklart. Ägg innehåller många andra nyttigheter också, protein, vitamin a och essentiella fettsyror.

   

  Kolesterol
   
   
   

  Varifrån kommer kolesterol från?

   

  Ca 75% av kolesterol i kroppen är gjord av levern. De övriga 25% kommer från kosten. Kosten kolesterol kommer från kött, fisk, fågel, mejeriprodukter och ägg. Det finns ingen kolesterol i frukt och grönsaker. Eftersom kroppen producerar det mesta av vår kolesterol, har kolesterol från kosten lite, om någon, effekt på kolesterolnivåer. Studier visar också att kolesterol i ägg specifikt dåligt absorberas. Andra studier visar också att äta upp till 7 ägg per vecka hade ingen effekt på risken för hjärt-kärlsjukdom. De näringsämnen fördelar ägg uppväger riskerna för kolesterol absorption och hjärtsjukdomar.

   

   

  Hälsoeffekterna av att äta ägg

   

  Forskare menar att det är minimala mängder kolesterol från ägget som absorberas i kroppen. Näringsämnen som ägg ger, utöver de vi redan nämnt här, är
  -Kolin. ett ämne som sänker homocystein-nivåerna i levern. Kolinbrist förknippas med fettlever och förhöjda leverenzymvärden. Kolin är också en viktig del av cellmembranen.
  -Vitaminer. Ägg innehåller A, B6, B12 och E-vitamin.
  -Ägg innehåller höga halter av lättabsorberat protein.
  -Ägg innehåller lutein och zeaxantin. Dessa karotenoider är bra för bland annat synen och huden.

   

  Vilken typ av ägg ska man äta?

   

  Du är vad du äter, det gäller även hönsen som producerar våra ägg. De mest näringsriktiga äggen är de som minst är frigående, men köp allra helst ekologiska ägg. Av hälsoskäl och av etiska skäl. Ägg innehåller alltså viktiga proteiner, vitaminer och antioxidanter, så att ägg bör vara endel av en balanserad kost råder det nog ingen tvekan om. Hjärta, lever och ögonen mår bra av att äta ägg. Att tro att ägg är boven i höga kolesterolhalter är nog att skjuta sig själv i foten.

  Be Sociable, Share!

   Posted in Vårdmetoder Tagged with: , , , , , , , , , , , , ,

   Sponsrade Länkar

   Sök: