Sponsrade länkar:

Magnesiumbrist, Är Ovanligt Men Kan Drabba Vissa Grupper

Be Sociable, Share!

  Magnesiumbrist är ovanlgit men kan hända

  Magnesiumbrist är något som drabbar kroppen på muskelnivå. Magnesium är ett metalliskt grundämne som är nödvändigt för kroppens biokemi och är en viktig mineral för hjärtat. Även om över hälften av den totala magnesiumhalten av kroppen finns i benstommen, så är det mycket viktigt för resten av kroppens celler, inklusive hjärtat som innehåller ca 20% av det. Så magnesiumbrist kan alltså vara allvarligt. Brist på magnesium kan göra musklerna svaga, bland annat. Om det är magnesiumbrist i kroppen, blir muskeln, och därmed din kropp stressad. Det är därför bra att äta livsmedel med hög magnsiumhalt, som bananer och spenat, eller med hjälp av kosttillskott. Detta är en teknisk förklaring av hur kalcium och magnesium är nödvändiga för att göra musklerna friska och kunna slappna av. Muskelkramp uppstår om det inte finns tillräckliga magnesium för att övervinna effekten av kalciumets förmåga att kontraktera muskler och kommer inte att bli botade förrän magnesium ges till blodet.

  Detta gäller även i hjärtmuskeln, och magnesium tros vara viktigt för hjärtats funktion. Läkemedel som används för att sänka blodtrycket är så kallade kalciumantagonister och de blockerar denna effekt som kalcium har på hjärtmusklerna. Magnesium har samma effekt och är tänkt att vara en naturlig behandling av vissa former av högt blodtryck.

  I frukt och nötter hittar du magnsium

  Bra källor till magnesium är mörka bladgrönsaker, frön och baljväxter som ärtor och bönor. Vissa nötter (cashewnötter och mandel är bra källor), fullkorn och frukt som bananer och avokado. Eftersom kroppen naturligt eliminerar överskott av magnesium, är en överdosering osannolik så man behöver inte vara rädd för biverkningar.

  De som lättast får magnsiumrist är möjligt alkoholister eller personer som återhämtar sig från svåra brännskador eller kirurgi. Crohns sjukdom och andra sjukdomar i tarmen kan orsaka en magnesiumbrist och magnesium kan förloras i urinen genom hyperglycemi, orsakade av illa skött diabetes. Vissa cancerbehandlingar kan också orsaka en brist på magnesium, det gäller då vissa läkemedel. Detsamma gäller för viss antibiotika.

  En lindrig brist är inte farlig, en balanserad kost brukar räcka för att vi sak kunna må bra och ha tillräckligt med vitaminer och mineraler, men det blir allvarligt om bristen är så stor att den viktigaste muskeln i kroppen påverkas, nämligen hjärtat.

  Symptomen på magnesiumbrist är muskelkramper, ryckningar, spänningar, nacksmärtor, huvudvärk orsakad av muskelspänningar och stress. Ett annat är tryck över bröstet, förstoppning är ännu en, som orsakas av en brist på uppluckring av peristaltiska musklerna att flytta avfall genom tarmen. Andra effekter är premenstruella kramper och menssmärtor, svårigheter att urinera och en särskild känslighet för buller på grund av spänningar i musklerna djupt inne i örat. Även en motvilja mot starkt ljus är inte ovanligt.

  Allvarligare brister kan påverka det centrala nervsystemet och orsaka ångest, panikattacker, sömnproblem och hyperaktivitet. När bristen blir kritisk kan den också orsaka domningar, stickningar och allvarliga hjärtproblem. Man tror att trots att grav magnesiumbrist är mycket sällsynt, drabbas en vanlig människa som inte innehåller optimala nivåer av magnesium i kroppen, drabbas av hjärtproblem och brister i immunsystemet.

  Även magnesiumtabletter kan användas som ett komplement, men man ska komma ihåg att de kan orsaka diarré till en början. Rådfråga din läkare om du är orolig.
  Patienter med njursjukdom bör inte ges magnesiumtillskott utan läkares inrådan, eftersom om njurarna som inte är välfungerande kan de inte utsöndra ett överskott magnesium ordentligt.

  i mörkgröna grönsaker hittar du mineraler.

  Det finns också belägg för att brist på magnesium kan bidra till högt blodtryck och livsmedel som innehåller mycket magnesium verkar för att minska risken. Men det finns andra komponenter i dessa livsmedel som också kan vara effektivt för hypertoni. Bananer och avokado innehåller även kostfiber och kalium.

  Även om magnesium är ett viktigt hjärtmineral som ger avslappning av muskelfibrerna, är en brist sällsynt utom under ovanliga omständigheter och tillägg kan i allmänhet tas utan risk för överdosering, utom i de fall då en patient med njurproblem. Konsultera alltid läkare om dina problem innan du medicinerar dig själv.

  Bilder: Lena Povrzenic, Lotus Head, Brybs

  Be Sociable, Share!

   Posted in kosttillskott Tagged with: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

   Sponsrade Länkar

   Sök: