Sponsrade länkar:

Svullen Mage

Be Sociable, Share!

  svullen mage är jobbigt att vara drabbad av
  Bild: Miguel Saavedra

  Svullen mage är en ganska vanlig åkomma och det kan kännas mycket obehagligt att gå omkring och vara väldigt svullen. Det kan ha olika orsaker om du är frisk i övrigt. För kvinnor kan graviditet och mens.

  Väderspänning orsakas av gaser som produceras när vi äter eller dricker. Gasen produceras i tjocktarmen och rör sig genom kroppen innan den släpps ut eller absorberas. Men för vissa, där gasen inte har en jämn spridning genom kroppen, så uppstår en uppsvälld mage.

  Om det inte finns några medicinska skäl bakom uppkördhet, så kan vara så enkelt som att vissa kostförändringar receptfria mediciner kan lindra symptomen i samband med uppsvälldhet. Alternativt kan du även överväga att konsumera probiotika, som också kan hjälpa till med matsmältningen och därmed kontrollera svullenhet.

  om du har svullen mage har vi tips här
  Bild: Alfred Borchard

  Några tips för att komma till rätta uppsvälld mage:

  1. Att hålla en regelbunden kost med hälsosam mat bidrar till att minska uppsvälldhet.

  2. Yoga kan hjälpa, eftersom den har vissa övningar, som kan hjälpa till med tarmrörelsterna och även förbättra uppblåsthet.

  3. Minska ditt alkoholintag eller försök sluta helt. Alkohol är irriterande för magen, så ju mindre du konsumerar desto bättre. Att hålla sig borta från alla läskedrycker är bra, eftersom bubblorna får kroppen att svälla.

  4. Ät fibrer varje dag samtidigt som du håller vätskebalansen genom att dricka mycket. Prova att äta råg- eller dinkelbröd istället för vitt bröd och undvik gasframkallande livsmedel, såsom bönor och kål.

  5. Stressa inte. Passa på att vila och koppla av. Stress gör att du bildar gaser och får magen i olag.

  6. Minimera transfetter och koffein, som är två stora orsaker till uppsvälldhet. Om du upplever svullnad efter att ha ätit fet mat eller en kopp kaffe, kanske du kan behöva hitta ett alternativ.

  8. Ta en promenad eller springa, eftersom detta hjälper flytta gaser genom dina tarmar och även hjälper till att lindra smärtan som kommer från att vara uppsvälld.

  9. Begränsa socker ur kosten, särskilt de som finns i frukt och fruktjuicer och detta skapar mer gas när de jäser och därmed resultera i magen svullen.

  10. Att ligga på rygg och rulla en boll över magen, kan hjälpa till att föra gasen genom tunntarmen. Använd en mjuk boll, t.ex. en squashboll och rulla den försiktigt runt magen. Det hjälper till att flytta gasen.

  Be Sociable, Share!

   Posted in matsmältningsbesvär Tagged with: , , , , ,

   Sponsrade Länkar

   Sök: